3 gode råd til dig med tandlægeskræk

Hvert år er der utrolig mange mennesker, der ikke kommer til deres årlige eller halvårlige eftersyn ved tandlægen – simpelthen fordi de er skrækslagende og tænker, at det værste vil ske. Tandlægeskræk er en realitet for utrolig mange mennesker, hvorfor det giver mening, at der er kommet større fokus på, hvad man selv og andre kan gøre for at mindske denne. Der kan nemlig desværre ligge en lang række af helbredsmæssige konsekvenser ved, at man blot bliver væk fra sit tandeftersyn på grund af tandlægeskræk.

Tag en god ven i hånden til tandlægen 

Hvis du har utrolig svært ved at tage til tandlægen, kan det første gode råd til dig være, at du skal kigge på, om det er muligt at tage en god ven eller et familiemedlem med, således at de kan fungere som støtte. Heldigvis er det nemlig sådan ved mange tandlæger, at det er helt i orden, at man har en ven eller bekendt med ind. Det tyder derfor også på, at der er kommet en større forståelse for, at mennesker kan have utrolig svært ved ’bare’ at tage til tandlægen. Man kan snakke om, at man som tandlæge også når længere ved at gøre det muligt for ens kunder at tage en støtteperson med, og er dette ikke en mulighed, er det op til tandlægen at fungere som den støtteperson.

Hør musik mens du er i tandlægestolen

Der er sikkert nogle tandlægeklinikker, der frabeder sig, at man tager andre med, medmindre det er højst nødvendigt, og for nogle kan det måske også virke helt pinligt at anerkende sin skræk og spørge andre om at komme med dem til tandlægen. Her handler det om at anerkende, at tandlægeskræk er meget normalt, og derfor er man heller ikke unormal, hvis man oplever tandlægebesøg som noget af det værst tænkelige. Skulle man dog slet ikke være i stand til at medbringe en støtteperson til tandeftersynet, kan det være en idé at kigge på, om det er muligt at høre musik under konsultationen. For mange virker musik ikke blot distraherende men ligeledes beroligende, og så er det jo bare en fordel, at forskning tyder på, at musik har en smertelindrende effekt.

Få dig en tandlæge, der anerkender dine behov

Det bedste er gemt til sidst, og det er selvfølgelig, at du muligvis skal overveje at skifte tandlæge. For uanset hvor længe, som du har været ved din nuværende tandlæge, og du muligvis tænker, at det kun kan blive værre, så er der altså tandlæger derude, som anerkender din frygt. PLUS1 tager højde for din tandlægestræk, hvorfor der lægges vægt på, hvordan du bedst muligt kommer igennem konsultationen på en måde, hvor du som patient ikke er bange for at vende tilbage. Der er her fokus på tid, rum og tillid til, at man kan eksperimentere med forskellige tilgange til, hvordan man bedst kommer igennem tandeftersynet. Det handler her om at finde det, der fungerer for dig – uanset hvor længe det tager at finde frem til dette.