Kan jeg bruge en almindelig lommelygte som ravlygte?

Du vil gerne finde rav langs den danske vestkyst, så har du måske hørt, at du kan bruge en lygte til at finde rav med. Men kan man bruge en almindelig lommelygte? Svaret er nej, for lommelygten skal kunne lyse med UV-lys. UV-lys er en type elektromagnetisk stråling. Det har kortere bølgelængder end synligt lys, hvilket gør det usynligt for det menneskelige øje.

Hvordan påvirker UV-lys rav?

Rav indeholder et naturligt stof, der hedder bernsteinsyre. Dette stof reagerer på UV-lys ved at fluorescere eller gløde, når det bliver lyst på med en UV-lygte. På den måde kan man altså få ægte rav til at lyse op, fordi det giver en genskær på grund af lyset.

Du kan købe ravlygter i mange forskellige specialforretninger, men der er forskel på rigtig mange modeller. Der findes gode lygter, men hvis du virkelig gerne vi have en god ravlygte, så bør du besøge en specialforretning, som sælger ravlygter. Prisen er dog lidt mere krydret, men til gengæld får du en ravlygte, som kan lyse langt og bredt.

Hvad er rav?

Rav er fossiliseret træharpiks, der har været brugt som smykker og dekoration i århundreder. Det findes i mange forskellige farver, men de mest almindelige er gul og brun. Rav indeholder normalt insekter eller andre små dyr, som er blevet fanget i harpiksen, mens den stadig var klæbrig

Rav er ikke en sten, men et fossil ered harpiks. Det er derfor ikke overraskende, at det er let i vægt og kan flyde i saltvand. Rav findes langs kyster, hvor det skyller op på strandene efter at være blevet rullet rundt af bølgerne i mange år. Vestkysten i Danmark er et godt sted at finde rav. Det bedste tidspunkt at finde rav er efter en storm, hvor bølgerne er gået højt, så er der større chance for at finde rav, der er skyllet op i vandkanten.