Forbrug, overforbrug eller misbrug?

Forbrug, overforbrug eller misbrug?

Der kan for mange være en snigende grænse for hvornår alkoholforbrug kan udvikle sig til et overforbrug, som igen føre til et decideret alkoholmisbrug.

Samtidig er der også den gruppe af mennesker, der ender med at deres alkoholmisbrug udvikler sig til en afhængighed af alkoholen, det som man også kalder alkoholisme. 

Hvordan sker denne udvikling?

Måske spørger du dig selv, hvordan sker denne udvikling? Fra forbrug til overforbrug eller misbrug, og er der noget man selv kan være opmærksom på undervejs?

Rigtig mange mennesker i Danmark er glade for alkohol, det betyder at der næsten altid er et stort lighedstegn imellem det at feste og hygge sig og så at drikke alkohol.  Igennem årene er det for mange i Danmark, blevet almindeligt med et dagligt forbrug af alkohol. Det behøver nødvendigvis ikke at være et problem, så længe det daglige forbrug ikke udvikler sig til et overforbrug.

Desværre viser mange undersøgelser at et dagligt forbrug af alkohol meget nemt kan udvikle sig til et overforbrug. 

En af grundene til at forbrug går fra forbrug til overforbrug, er at mange udvikler en tolerance i forhold til alkoholen. Måske har du i lang tid kunnet nydt et eller to glas vin til din aftensmad, for mange hjælper alkoholen med at nyde maden, samtidig med at det giver en god og afslappet stemning både fysisk og mentalt.

På sigt oplever du måske at nu skal der tre glas til for at opnå samme stemning eller følelse.  Desværre kan tre glas blive til fire, med tiden kan det blive til fem og så videre.
På den måde kan et dagligt alkoholforbrug hurtig komme langt over de risikogrænser der peger på at man har udviklet et skadeligt overforbrug. 

Hvad kan du selv gøre?

Der er flere ting du slev kan gøre for at stoppe udviklingen. Det er altid nemmere at gøre noget ved problemet jo tidligere i udviklings fasen man stoppe op og handler. Derfor oplever du en tendens hvor du kan se at du er ved at udvikle en tolerance som nævnt ovenfor, er det vigtigt at gøre noget i tide inden at overforbrug, udvikler sig til misbrug eller afhængighed. Det kan være en rigtig god ide at holde en pause væk fra alkoholen, det kan også være at du vælger kun at drikke alkohol på bestemte dage i ugen, når man holder en pause væk fra alkohol, vil det for mange betyde at tolerancen bliver genoprettet, således at du måske igen kan nøjes med et enkelt glas eller to.

Hvis du synes det er meget svært at holde sådan en pause, så kan det være fordi dit alkoholforbrug allerede har udviklet sig til misbrug eller afhængighed. Det vil derfor være en god ide at søge alkoholrådgivning, for at få den nødvendige hjælp til at sætte ind før end problemet udvikler sig yderligere.